Zara Sanayici ve İş Adamları Derneği
+90 (535) 203 07 85 İstek ve Önerileriniz
ZARA’DA KARABUĞDAY EKİMİ

ZARA’DA KARABUĞDAY EKİMİ

İlçemizin üç bölgesinde Eski Bolucan, Eymir, Avşar Köylerinde Nisan ayı içerisinde İlçe Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek gözetiminde karabuğday ekimi gerçekleştirilmiştir.

Zasiad olarak tarım konusunda hem yeni bir ürün denemesi yapıyor olmaktan hem de yöre halkına yeni bir tohum kazandırma fikri ile çok heyecanlandık.

Heyecanla dikimini yaptığımız karabuğdayın hasadını Temmuz ayı gibi gerçekleştirmeyi umuyoruz. Karabuğdaydan alınacak verim ve ürün kalitesine göre bölgemizdeki çiftçilerimizle de bilgi, tecrübe ve tohum paylaşımı yapılacaktır.

Karabuğday Nedir?


Adından dolayı her ne kadar buğday çağrışımı yapsa da, karabuğday, aslında kuzukulağıgiller familyasından geniş yapraklı bir bitkidir ve tahıl benzeri tüketilebilen tohumları için yetiştirilir. 

Greçka adı ile de bilinen karabuğday son yıllarda bol lifli, düşük yağlı ve glutensiz yapısı nedeni ile ülkemizde de popülerlik kazanmaya başlamıştır.

Greçkanın 100 gramında 13 gram protein ve 10 gram lif bulunur. B vitamini, magnezyum, potasyum ve kalsiyum yönünden zengin içeriği ile karabuğday; faydaları saymakla bitmeyen değerli bir besindir. Kolestrolü ve tansiyonu düşürürür, kan şekerini kontrol eder, kansızlığa iyi gelir, bağırsak sistemini destekler ve kansere karşı korur.  Karabuğday ile yapılan yemekler çölyak hastaları ve glutensiz beslenmek isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.

Sosyal Medyada Paylaş